Hrvatski centar za razminiranje

RSS

U Sisku održan sastanak predstavnika Hrvatske gorske službe spašavanja i HCR-a s ciljem intenziviranja zajednički suradnje

10.07.2008

Dana 9. srpnja 2008. godine u prostorijama HCR-a održan je inicijalni sastanak između predstavnika Hrvatskog centra za razminiranje i Hrvatske gorske službe spašavanja s ciljem započinjanja i intenziviranja obostrane suradnje.

Sastanku su ispred Hrvatske gorske službe spašavanja bili prisutni Vinko Prizmić, pročelnik HGSS, Dubravko Butala, pročelnik komisije za školovanje, obuku i veze HGSS, Rudolf Schwabe, voditelj kartografije, Vladimir Novak, pročelnik HGSS, stanica Samobor i Željko Prpić, pročelnik Područnog ureda Državne uprave za zaštitu i spašavanje – Ureda u Sisku, a ispred HCR-a nazočni su bili ravnatelj, gospodin Oto Jungwirth, pomoćnik ravnatelja, Davor Laura i načelnik Odjela za informatiku, Damir Jelenić.

Ravnatelj Jungwirth ukratko je upoznao goste sa radom Hrvatskog centra za razminiranje nakon čega je gospodin Prizmić predstavio Hrvatsku gorsku službu spašavanja. Kroz razgovor su se dotakle teme zanimljive za obje zainteresirane strane.

Dogovoreno je da se priredi i potpiše sporazum o suradnji kao pravni temelj daljnje suradnje.
Također, dogovoreno je kako će se za HGSS u HCR-u umnožiti digitalni mediji sa podacima o miniranosti gradova, općina i zagađenih županija kako bi isti bili distribuirani na terenu.
Prihvaćena je inicijativa da se sa obje strane definiraju informacije značajne za razmjenu. Isto tako potkraj godine, dogovoren je obilazak nepristupačnih minski sumnjivih područja s ciljem trajnog obilježavanja istih.

Nakon sastanka prisutni su posjetili Odjel za informatiku HCR-a gdje im je ukratko prikazan proces i oprema od početka skeniranja originalnih zemljovida i minskih zapisnika iz rata, pa do konačnog rezultata, zemljovida stanja miniranosti u digitalnom i analognom obliku.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
365,00 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO