Hrvatski centar za razminiranje

RSS

U probni rad pušten je MISportal, web portal HCR-a kojim je omogućen uvid u stanje minski sumnjivih područja u Republici Hrvatskoj

22.08.2008

Počev od 06. kolovoza 2008. godine na adresi http://misportal.hcr.hr pušten je u probni rad MISportal Hrvatskog centra za razminiranje čime je omogućen uvid u stanje minski sumnjivih područja Republike Hrvatske.

Tijekom probnog rada ograničeni pristup je omogućen svim korisnicima internet tehnologije odnosno javni pristup. Prostor Republike Hrvatske prikazuje se na kartografskim podlogama sa stanjem minski sumnjivih područja, a pretraživanje izborom županije, grad/općine ili naselja dobije se osim prikaza pretraživanog prostora i informacija da li prostor ima minski sumnjiva područja.

U pripremi je dodatak za zahtjevnije korisnike, autorizirani pristup, koji će morati biti registrirani i evidentirani kod Hrvatskog centra za razminiranje. Isti će moći unositi i razmjenjivati podatke za područja koja su minski sumnjiva.

Troškove izrade projekta MISportala HCR-a donirala je Kraljevina Norveška. Ukupna vrijednost donacije za izradu MISportala iznosi 1.009.969,72 kuna, a za cjelokupnu izradu projekta bila je zadužena hrvatska tvrtka „Geofoto“ d.o.o. iz Zagreba.

Vlada Kraljevine Norveške prepoznala je potrebe i mogućnosti Hrvatskog centra za razminiranje te je uz ovu vrijednu donaciju za izradu MISportala donirala HCR-u i digitalni ortofoto za cijeli minski sumnjivi prostor (MSP) područja Republike Hrvatske kao i SCAN Centar - sustav za skeniranje. Svesrdnom pomoći Kraljevine Norveške stvorene su sve pretpostavke za stvaranje jedne od najsuvremenijih baza podataka sa dinamičkim prikazom aktualne minske situacije u Republici Hrvatskoj.

Također, Vlada Kraljevine Norveške financira i poslove razminiranja u Republici Hrvatskoj kroz nevladinu organizaciju Norwegian People's Aid, čime se svrstava u sam vrh najvećih donatora za pomoć humanitarnom razminiranju Republici Hrvatskoj.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
351,00 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO