Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Održan sastanak predstavnika HUP-Udruge humanitarnog razminiranja i predstavnika HCR-a

16.09.2008

U ponedjeljak, 15. rujna 2008. godine s počekom u 13,00 sati u prostorijama HCR-a u Sisku održan je sastanak predstavnika Hrvatske udruge poslodavaca – Udruge humanitarnog razminiranja koju su predstavljali gospodin Željko Kavran, predsjednik i članovi Izvršnog odbora gospodin Josip Tuličić, gospodin Miljenko Crnjac i gospodin Mladen Đalto i Hrvatskog centra za razminiranje koji su predstavljali ravnatelj, gospodin Oto Jungwirth te gospodin Neven Karas, pomoćnik ravnatelja i gospodin Tomislav Ban, načelnik Odjela za nadzor i kontrolu kvalitete.

Sukladno prethodno dogovorenom dnevnom redu raspravljalo se oko izmjena i dopuna Zakona o humanitarnom razminiranju, te o Pravilniku o načinu obavljanja poslova humanitarnog razminiranja, izračunavanju planskih cijena, kašnjenju naplate projekata koji se financiraju iz ITF-a (International Trust Funda iz Republike Slovenije) i javnih poduzeća, skraćivanju postupaka na poslovima razminiranja te o izvršavanju ugovornih obveza.

Na sastanku je zaključeno slijedeće:

1. I HUP i HCR se slažu da je procedura izmjena Zakona spor proces, te da će zbog toga HUP zatražiti od ministra unutarnjih poslova da odmah imenuje radnu grupu za rad na izmjeni Pravilnika o načinu obavljanja poslova h. razminiranja, što i HCR podržava.

2. Predstavnici Udruge su iznijeli podatke o povećanju troškova koji utječu na obavljanje poslova razminiranja (gorivo, smještaj, zahtjevi za povećanjem plaća i sl.), te je na kraju rasprave zaključeno da Udruga do kraja tjedna dostavi HCR-u analizu povećanja troškova koji utječu na cijenu razminiranja kako bi HCR to razmotrio prije raspisivanja slijedećeg nadmetanja.

3. Po pitanju kašnjenja naplate projekata koji se financiraju iz ITF-a dogovoreno je da Udruga uputi zahtjev ITF-u da se obavljeni poslovi ubuduće plaćaju na temelju zapisnika o obavljenom stručnom nadzoru nad obavljenim poslovima kako je to slučaj i kod poslova koji se plaćaju iz proračuna, da će jedan primjerak takvog zahtjeva dostaviti i HCR-u koji će to pisano podržati.

4. Što se tiče skraćivanja postupaka na poslovima razminiranja predstavnici Udruge su iznijeli kako smatraju da bi se pojedini postupci odnosno procedure mogli pojednostaviti i skratiti, te da će svoj prijedlog dostaviti HCR-u u pisanom obliku.

5. Na kraju sastanka predstavnici HCR-a su podsjetili predstavnike Udruge na obvezu pridržavanja svih ugovorenih obveza s osobitim naglaskom na nenajavljeno i neodobreno prekidanje započetih poslova i na odgovornost vodećih partnera u zajedničkim ponudama.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO