Hrvatski centar za razminiranje

RSS

U OŠ „Tin Ujević“ u Osijeku održana tribina „Djeca u minskom polju“

18.09.2008

Podružnica Hrvatskog centra za razminiranje Osijek je dana 16. rujna 2008.godine učestvovala na tribini, "Djeca u minskom polju» koja se održala u Osnovnoj školi „Tin Ujević“ u Osijeku. Tribini je prisustvovalo oko 130 učenika 3. - 5. razreda osnovne škole.

Tribinu je organizirala Udruga civilnih žrtava domovinskog rata republike Hrvatske, Osječko-baranjske županije. Potporu tribini dalo je Gradsko poglavarstvo Osijeka.

Prisutne je ispred Udruge pozdravila gospođa Ružica Bisaha, i ravnateljica škole gospođa Marija Galić, koja se zahvalila na održavanju ove tribine. Iz Udruge je kao gost bio nazočan invalid Franjo Kučinac, Mirjana Eberling te velečasni Josip Majdanžić kao potporni član. Ispred Hrvatskog crvenog križa - Gradskog društva Osijek nazočan je bio i Dean Ruzmirović. Ispred Grada Osijeka Ureda za rad, zdravstvo i socijalnu skrb, nazočio je i gospodin Romano Kristić.

Predavači na tribini bili su: Josip Maričić, MUP RH, PU Osječko – baranjska, odjel za protueksplozijsku zaštitu, gđa Daria Zubović, Hrvatski crveni križ, gradsko društvo Osijek, te Dubravko Krušarovski, predstojnik podružnice Osijek, Hrvatskog centra za razminiranje.

Daria Zubović prikazala je djeci video putem kratki crtani film s upozorbama o opasnostima od mina.

Josip Maričić je održao kratko i efektno predavanje o poznavanju minskoeksplozivnih i neeksplodiranih ubojnih sredstava, te ponovio i naglasio upozorbe o opasnostima od PP (protupješačkih) i PO (protuoklopnih) mina, različitih minobacačkih i topničkih granata, ručnih raketnih bacača, streljiva raznog kalibra, vojničkog, lovačkog i trofejnog oružja, ručnih i dr. bombi, eksploziva i petardi. Isto tako, pozvao je djecu da i sami pozovu svoje roditelje da predaju policiji sve opasne stvari, ako ih imaju kod kuće.

Dubravko Krušarovski je održao dvije kratke video prezentacije, i to: “Načini razminiranja” s glasovnim porukama upozorenja na minske opasnosti i “Što se sve može naći u polju i šumi” (od minskoeksplozivnih sredstava), sa slikama (prikazom) minski sumnjivih površina. Izneseni su i podaci o stradalima u Republici Hrvatskoj, županiji Osječko-baranjskoj i gradu Osijeku. Naglašene su upozorbe o opasnostima od mina i o ponašanju u blizini i u minski sumnjivom prostoru, kao i o važnosti postavljenih oznaka minske opasnosti. Bila su izložena i dva velika panoa s prikazom PP i PO mina.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
365,00 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO