Hrvatski centar za razminiranje

RSS

U Bogdanovcima održana tribina „Djeca u minskom okruženju“

02.10.2008

Podružnica Osijek je dana 30. rujna 2008. godine sudjelovala na tribini, "Djeca u minskom okruženju“ koja se održala u područnoj školi “Bogdanovci” u Bogdanovcima. Tribini je prisustvovalo 45 učenika od 1. do 4. razreda osnovne škole.

Tribinu je organizirala Zajednica udruga hrvatskih civilnih stradalnika iz Domovinskog rata Hrvatske, u suradnji s Hrvatskom udrugom vukovarskih branitelja - Vukovar *91. Potporu tribini dalo je i Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti.

Prisutne je pozdravila ispred Zajednice udruga, gospođa Julijana Rosandić, ispred udruge vukovarskih branitelja - Vukovar *91, gospodin Ivan Kovačić, potom voditeljica škole, gospođa Renata Lehmajer, koja se zahvalila na održavanju ove Tribine. Iz Udruge civilnih stradalnika iz Domovinskog rata Hrvatske, podružnica Vinkovci, kao gosti bili su nazočni Stjepan Sokola i Jasna Puljić.

Predavači na tribini bili su: gospodin Mirko Mađarević, MUP RH, PU Vukovarsko - srijemska, Odjel za protueksplozijsku zaštitu, gospođa Zorica Grgić, Hrvatski crveni križ, gradsko društvo Vukovar, te gospodin Dubravko Krušarovski, predstojnik Podružnice Osijek, Hrvatskog centra za razminiranje.

Zorica Grgić prikazala je djeci slike opasnih predmeta s porukama o ponašanju u minskom okruženju.

Mirko Mađarević je održao kratko i efektno predavanje o poznavanju minskoeksplozivnih i neeksplodiranih ubojnih sredstava, te ponovio i naglasio upozorbe o opasnostima od protupješačkih (PP) i protuoklopnih (PO) mina, različitih minobacačkih i topničkih granata, ručnih raketnih bacača, streljiva raznog kalibra, vojničkog, lovačkog i trofejnog oružja, ručnih i dr. bombi, eksploziva i petardi. Isto tako, pozvao je djecu da i sami pozovu svoje roditelje da predaju policiji sve opasne stvari, ako ih imaju kod kuće.

Dubravko Krušarovski održao je dvije kratke video prezentacije, i to: “Načini razminiranja” s glasovnim porukama upozorenja na minske opasnosti i “Što se sve može naći u polju i šumi” (od minskoeksplozivnih sredstava), sa slikama (prikazom) minski sumnjivih površina. Izneseni su i podaci o stradalima u Vukovarsko-srijemskoj županiji i Bogdanovcima. Naglašene su upozorbe o opasnostima od mina i o ponašanju u blizini i u minski sumnjivom prostoru, kao i o važnosti postavljenih oznaka minske opasnosti. Bili su izloženi panoi s prikazom PP i PO mina i kartom minski sumnjivog područja Županije.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO