Hrvatski centar za razminiranje

RSS

I vukovarski osnovnoškolci upoznati s opasnostima koje donose mine!

02.10.2008

Podružnica Osijek je dana 30. rujna 2008.godine sudjelovala na tribini, "Djeca u minskom okruženju“ koja se održala u OŠ “Dragutina Tadijanovića” u Vukovaru. Tribini je prisustvovalo cca 120 učenika 1. do 4. razreda osnovne škole.

Tribinu je organizirala Zajednica udruga hrvatskih civilnih stradalnika iz Domovinskog rata Hrvatske, u suradnji s Hrvatskom udrugom vukovarskih branitelja - Vukovar *91. Potporu tribini dalo je Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti.

Prisutne je pozdravila ispred Zajednice udruga Julijana Rosandić, ispred udruge vukovarskih branitelja - Vukovar *91 - gosp. Ivan Kovačić, potom ravnateljica škole gđa. Lidija Miletić, koja se zahvalila na održavanju ove tribine. Iz Udruge civilnih stradalnika iz Domovinskog rata Hrvatske, podružnica Vinkovci, kao gosti bili su nazočni Stjepan Sokola i Jasna Puljić.

Predavači na tribini bili su: Mirko Mađarević, MUP RH, PU Vukovarsko-srijemska, Odjel za protueksplozijsku zaštitu, gđa Zorica Grgić, Hrvatski crveni križ, gradsko društvo Vukovar, te Dubravko Krušarovski, predstojnik Podružnice Osijek, Hrvatskog centra za razminiranje.

Zorica Grgić prikazala je djeci slike opasnih predmetama s porukama o ponašanju u minskom okruženju.

Mirko Mađarević je održao predavanje o poznavanju minskoeksplozivnih i neeksplodiranih ubojnih sredstava, te ponovio i naglasio upozorbe o opasnostima od protupješačkih (PP) i protuoklopnih (PO) mina, različitih minobacačkih i topničkih granata, ručnih raketnih bacača, streljiva raznog kalibra, vojničkog, lovačkog i trofejnog oružja, ručnih i dr. bombi, eksploziva i petardi. Isto tako, pozvao je djecu da i sami pozovu svoje roditelje da predaju policiji sve opasne stvari, ako ih imaju kod kuće.

Dubravko Krušarovski održao je dvije kratke video prezentacije, i to: “Načini razminiranja” s glasovnim porukama upozorenja na minske opasnosti i “Što se sve može naći u polju i šumi” (od minskoeksplozivnih sredstava), sa slikama (prikazom) minski sumnjivih površina. Izneseni su i podaci o stradalima u RH, županiji VS i Vukovaru. Naglašene su upozorbe o opasnostima od mina i o ponašanju u blizini i u minski sumnjivom prostoru, kao i o važnosti postavljenih oznaka minske opasnosti. Bila su izloženi panoi s prikazom PP i PO mina i minskom situacijom u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Nakon održanih predavanja djeci je prikazana edukativna kazališna predstava za djecu «Ne, ne ... MI - NE!», u izvedbi kazališne skupine «Daska» iz Siska. Zanimljivo je da je ova predstava bila 181 puta prikazana, te da se ista djeci odigrava već 9 godina.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
351,00 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO