Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Održane dvije edukacijske tribine u Sisačko-moslavačkoj županiji

15.10.2008

Danas, 14. listopada 2008. godine održane su dvije tribine „Djeca u minskom okruženju“ u organizaciji Zajednica udruga hrvatskih civilnih stradalnika iz Domovinskog rata uz potporu Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti.

Prva tribina održana je s početkom u 11,00 sati u Osnovnoj školi Sunja, a druga u 13,30 sati u Osnovnoj školi Dragutin Tadijanović Petrinja – područna škola Mošćenica. Na obje tribine nazočilo je više od 200 djece različita uzrasta.

Prvi predavač, predstavnik Hrvatskog centra za razminiranje – Podružnice Karlovac, gospodin Igor Detelj upoznao je učenike sa osnovama minskog problema, posebno govoreći o minski sumnjivim područjima Sunje i Mošćenice – jednima od minski najzagađenijih u Republici Hrvatskoj. Ukazao je na odgovorno ponašanje djece u minskom okruženju, poštivanje oznaka minske opasnosti, skretanje pažnje roditeljima na strpljivost do konačnog rješavanja minskog problema. Predavač Hrvatskog crvenog križa, dr. Vijorka Roseg ukazivala je kako znatiželja ne bi smjela utjecati na to da se slučajno pronađena minsko-eksplozivna sredstva diraju. U interakciji i pitanjima djeca su pokazala poprilično znanje i velika većina ih je znala na koje brojeve se trebaju javiti u slučaju bilo kakvog pronalaska eksplozivnog sredstva, a pokazali su i znanje o time kako se ponašati ako se nađu u minskoj opasnosti.

Najveći interes djeca su pokazala za prezentaciju minsko-eksplozivnih sredstava koju je prezentirao djelatnik Protueksplozijske zaštite PU Sisačko-moslavačke, gospodin Dubravko Pavušek. HCR je djeci podijelio letke „Čuvajte se mina i eksplozivnih ostataka iz rata“ kao i Hrvatski crveni križ koji im je također, podijelio materijal sa edukativnim porukama.

Tribini su uz gore navedene predavače bili nazočni i gospođa Julijana Rosandić, predsjednica Udruga civilnih stradalnika i potpredsjednica Udruge, gospođa Slavica Marinović te gospodin Mirko Ivanušić, zamjenik ravnatelja HCR-a.

Ravnatelji škola, gospodin Stjepan Košković i gospođa Ruža Novaković iskazali su zadovoljstvo u organizaciji ovakovih tribina.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO