Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Održan skup: „TOWARDS OSLO 2008: WORKSHOP ON CLUSTER MUNITIONS“

27.10.2008

Od 21. do 24. listopada 2008. godine, u organizaciji RACVIAC-a (REGIONAL ARMS CONTROL VERIFICATION AND IMPLEMENTATION ASSISTANCE CENTER - CENTRE FOR SECURITY COOPERATION) i Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske održan je workshop pod nazivom „TOWARDS OSLO 2008: WORKSHOP ON CLUSTER MUNITIONS“.
Workshop je, ispred Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija, uz pozdravne riječi i zaželjevši uspjeh, otvorio državni tajnik, dr. Davor Božinović.

Velik broj predavača iz Republike Hrvatske i Svijeta, u izuzetno kvalitetnim predavanjima, ukazao je na problem kasetnog streljiva u Svijetu.

U uvodnom dijelu, o značaju i važnosti ukupnih događanja vezanih za svu problematiku, obratila se prof.dr.sc. Dijana Pleština, savjetnica ministra vanjskih poslova i europskih integracija RH.

Hrvatski centar za razminiranje predstavio je, uz prezentaciju o problemu kasetnog streljiva zamjenik ravnatelja Mirko Ivanušić, kojem se, kao i HCR-u, zahvalio bojnik Lazaridis zbog pomoći u pripremi i odabiru ovogodišnje vrlo zanimljive teme. U RH dosad je definirano 16 lokacija u 8 hrvatskih županija, koje je potrebno očistiti od kasetnog streljiva, najčešće KB-1 poznatih zvončića na površini od gotovo 5.000.000 m2. Do sada uklonjeno je kasetno streljivo na 27 lokacija u površini 4.900.000 m2. Posebnu pozornost HCR će u narednom razdoblju posvetiti obilježavanju takva prostora i provedbi edukacije.

Od ostalih zanimljivih tema potrebno je spomenuti izlaganja Gregora Sunčanina iz ITF-a, Emila Jeremića, Regionalnog predstavnika NPA i Marije Breber, Mine Aid koji su govorili o civilnom društvu i aktualnim problemima klastera.

Zaključci ovog skupa bit će predstavljeni i na Konferenciji koja će se u studenom ove godine održati u Oslu.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
365,00 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO