Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Završila obuka za otkrivanje i uklanjanje NUS-a!

03.11.2008

Od 6. do 31. listopada u Topuskom je provedena obuka pod nazivom „Obuka za otkrivanje i uklanjanje neeksplodiranih ubojnih sredstava (NUS), 1. stupanj“ za polaznike iz jugoistočne Europe. Nositelj obuke bio je Hrvatski centar za razminiranje - centar za testiranje, razvoj i obuku d.o.o. (HCR-CTRO), a obuku je financirao američki State Department preko Međunarodne zaklade za razminiranje i pomoć žrtvama mina (ITF). Ovaj je tečaj još jedan pokazatelj dobre suradnje u regiji na području protuminskog djelovanja, budući da je odluka o održavanju tečaja donesena na sastanku Vijeća za koordinaciju protuminskog djelovanja u jugoistočnoj Europi (SEEMACC). Na obuci su sudjelovali polaznici iz Hrvatske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Srbije, a predavači su bili iz Hrvatske, Crne Gore i Srbije. Polaznici su osposobljeni za lociranje, identificiranje i uništavanje, uz odgovarajući nadzor, pojedinačnih neeksplodiranih ubojnih sredstava.
Povodom završetka obuke, dana 31. listopada u hotelu Top Terme Topusko održala se svečana podjela Potvrda o uspješnom završetku tečaja. Potvrde je u ime donatora uručio Drugi tajnik Veleposlanstva SAD-a u Zagrebu, Chris Zimmer.
Istodobno se obavila i primopredaja detektora metala koje je američka tvrtka Schonstedt preko HCR-CTRO-a donirala zemljama u regiji: Hrvatskoj, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Srbiji i Makedoniji. Detektore je svečano uručio direktor HCR-CTRO-a Nikola Pavković. Svečanosti su bili nazočni i direktor ITF-a Goran Gačnik, ravnatelj HCR-a Oto Jungwirth, direktor Centra za razminiranje Srbije Petar Mihajlović i pomoćnik direktora za razminiranje Republičke uprave civilne zaštite Bosne i Hercegovine Branko Grabež.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
365,00 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO