Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Zahvaljujući Kneževini Monako i humanitarnoj akciji «Neminovno» II. programa HR, završena dva projekta u Kopačkom ritu

11.11.2008

Uspješno su završena dva projekta na području Parka prirode Kopački rit financirani donacijom Kneževine Monako i sredstvima prikupljenima akcijom «Neminovno» koju promiče emisija «Vikendica» 2. Programa Hrvatskog radija. Značajniji angažman donatorskih sredstava na rješavanju minskog problema u Kopačkom ritu počeo je 2007. projektom financiranim donacijom VIPnet-a u iznosu 1 milijuna kuna. U 2007. i 2008. godini Kneževina Monako je svojom donacijom od 150.000 EUR omogućila realizaciju dva projekta na području Parka prirode Kopački rit ukupne veličine 95.000 m2. Angažmanom 2. programa Hrvatskog radija i akcijom «Neminovno» prikupljena su dodatna sredstva u iznosu 69.760 HRK koja su putem Zaklade Hrvatska bez mina, omogućila razminiranje dodatnih 15.418 m2.

Kneževina Monako, od samog početka suradnje s HCR-om 2004. godine, donira sredstva za uklanjanje minske opasnosti sa zaštićenih područja prirode te je tako omogućila razminiranje na području Parka prirode Velebit-predio Tulovih greda, Nacionalnog parka Paklenica i Parka prirode Kopački rit. Ukupan iznos donacije Kneževine Monako za aktivnosti razminiranja na području Hrvatske iznosi 350.000 EUR.

Radijska emisija Drugog programa Hrvatskog radija pod nazivom „Vikendica“, pokrenula je humanitarnu akciju „Neminovno“ s ciljem promicanja razminiranja zaštićene prirode na prostoru Republike Hrvatske. Tijekom godine i pol dana prikupljala su se sredstva za razminiranje prostora Parka prirode „Kopački rit“, a sada je na redu i Park prirode „Velebit“ točnije, prostor Tulovih Greda.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO