Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Održana 30. sjednica Savjeta Hrvatskog centra za razminiranje

16.09.2003

U Republici Hrvatskoj trenutno se razminira površina od 5,9 četvornih kilometara, a u 2003. godini je do kolovoza iz minski sumnjive površine isključeno 143 kvadratnih kilometara, izneseno je na 30. sjednici Savjeta Hrvatskog centra razminiranje (HCR), krovne Vladine ustanove za provođenje protuminskog djelovanja u Republici Hrvatskoj.
Na sjednici Savjeta HCR-a koja je održana 10. rujna u Zagrebu, također su izneseni podaci kako je u razdoblju siječanj - kolovoz Plan na godišnjoj razini ostvaren sa 129%, odnosno Plan je premašen.


Tijekom razminiranja u ovoj je godini do sada pronađeno 2992 minsko eksplozivnih sredstava i 1675 neeksplodiranih ubojitih sredstava. Sveukupno je iz svih izvora financiranja za radove razminiranja u prvih osam mjeseci utrošeno 149,4 milijuna kuna, od čega je iz Državnog proračuna 115,4 milijuna kuna.
Donešene su izmjene i dopune Pravilnika o unutarnjem ustrojstvu HCR-a kojima se izvršila preraspodjela dužnosti po podružnicama te pojednostavljenje strukture HCR-a u svrhu decentralizacije rada i poboljšanja operativnosti svih odjela.
Zbog izdvajanja Centra za testiranje, razvoj i obuku kao samostalne pravne osobe iz sastava HCR-a, Vladi Republike Hrvatske je na suglasnost upućen prijedlog izmjena i dopuna Statuta HCR-a.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO