Hrvatski centar za razminiranje

RSS

HCR će podnijeti izvješće na 3. sjednici Mješovitog hrvatsko-egipatskog odbora za trgovinsku suradnju

02.03.2009

U Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva 10. ožujka 2009. godine održat će se III. sjednica Mješovitog hrvatsko-egipatskog odbora za trgovinsku suradnju na kojoj će sudjelovati i Miljenko Vahtarić, pomoćnik ravnatelja HCR-a kako bi predstavio zaključke sastanka održanog u Kairu između predstavnika HCR-a i Izvršnog tajništva za razminiranje i razvoj sjeverozapadne obale pri egipatskom Ministarstvu za međunarodnu suradnju.

Na sastanku održanom 12. veljače u Egiptu, govorilo se o humanitarnom, ali i o ekonomskom aspektu razminiranja, ponajprije radi postojanja zaliha fosilnih goriva, vode te poljoprivrednog potencijala regije. S obzirom da se kao otegotna okolnost za suradnju s Republikom Hrvatskom na području razminiranja navodi činjenica da je razminiranje u Egiptu pod isključivom ingerencijom egipatskih oružanih snaga, zaključeno je da bi suradnja trebala ići u smjeru strojnog razminiranja, izrade mapa miniranih prostora i osiguravanja potrebne opreme.

Tada je dogovoren i nastavak pregovora tijekom sastanka u Ženevi krajem ožujka gdje bi se egipatskoj strani iznio i konkretan prijedlog temeljem kojeg bi se pristupilo izradi prijedloga Sporazuma o suradnji između dviju zemalja. Postoji vrlo jasno izražena volja i želja za suradnjom od strane svih involviranih, što uz predstavnike egipatske i hrvatske strane uključuje i UNDP, predstavnike naftnih kompanija, u ovom slučaju prvenstveno INA-e, što je i potvrdio direktor INA-e Egipat gosp. Zdenko Dvorščak, te tvrtke proizvođača opreme i strojeva.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
365,00 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO