Hrvatski centar za razminiranje

RSS

U 10 godina Vipnet donirao 8 milijuna kuna za razminiranje

04.06.2009

U okviru obilježavanja desete obljetnice uspješnog poslovanja tvrtke Vipnet posebno je istaknut društveni rad, koji se pored ostalih apekata poslovanja, posebno ističe humanitarnom djelatnošću. Naime, kao najveći domaći donator u Republici Hrvatskoj Vipnet je i ove godine nastavio s tradicijom doniranja novčanih sredstava Hrvatskom centru za razminiranje, također u iznosu od milijun kuna, ovaj put namijenjenih za razminiranje minskog polja pored igrališta područne škole Hrastovica kraj Petrinje, veličine 100.000 m2.

Vipnet je u posljednjih 10 godina uložio 8 milijuna kuna za razminiranje zemljišta u sedam hrvatskih županija čime je razminirano cca. 900.000 četvornih metara. Prilikom svečanog obilježavanja obljetnice Vipneta mališani su imali priliku pogledati edukativnu predstavu i sudjelovati u kreativnim radionicama na temu opasnosti od mina, a pridružili su im se, osim predstavnika Vipneta i Hrvatskog centra za razminiranje, izaslanica predsjednika Vlade i potpredsjednica Vlade Đurđa Adlešič, potpredsjednica Sabora Željka Antunović, predstavnici Grada Petrinje te skijaši Ana Jelušić i Natko Zrnčić Dim.

Prilikom obraćanja nazočnima, predsjednik Uprave Vipneta gospodin Mladen Pejković istaknuo je da Vipnet oduvijek živi za zajednicu u kojoj posluje, a s donacijama za razminiranje želi pomoći lokalnim zajednicama rješavajući jedan od njihovih najvećih problema. To se najbolje može razumjeti, ističe g. Pejković kada se dođe u školu čija je okolica prepuna ubojitih sredstava.

Kretanje.Komunikacija.Život. je naziv Vipnetovog programa koji naglaša osnovne ljudske potrebe i to potrebu za slobodnim kretanjem i komunikacijom te pravo na siguran život. Problem mina prepreka je sigurnom životu ljudi i ujednačenom razvoju svih krajeva Hrvatske. Prepoznavši mine kao jednu od ključnih prepreka jednakom razvoju svih hrvatskih županija Vipnet je 2002. donirao prvi milijun kuna za razminiranje i to poljoprivrednog zemljišta u selu Nijemci u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Milijunskim donacijama razminirano je sljedećih godina poljoprivredno zemljište u Baštici u Zadarskoj županiji, vodocrpno zemljište u selu Dabar pokraj Otočca i prilaz Osnovnoj školi u Ličkom Osiku u Ličko-senjskoj županiji, zemljište oko Osnovne škole Glina u selu Donje Jame u Sisačko-moslavačkoj županiji, zemljište u Parku prirode Kopački rit u Osječko-baranjskoj županiji te okolica sela Dragalić i put do Područne škole Gorica u Brodsko-posavskoj županiji.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO