Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Nabava poslova razminiranja iz sredstava OKFŠ-a

28.02.2018

Temeljem Sporazuma o financiranju poslova razminiranja šuma i šumskih zemljišta sklopljenog između Ministarstva poljoprivrede i Hrvatskog centra za razminiranje od ukupnih sredstava naknade za općekorisnu funkciju šuma čak 30 posto se raspoređuje za razminiranje šuma i šumskog zemljišta.
Obzirom na okolnost da se preostali minski sumnjivi prostor Republike Hrvatske u najvećem dijelu odnosi na šumsko područje,navedena je suradnja Ministarstva poljoprivrede i HCR-a vrlo značajna, kao i iz razloga stabilnosti navedenog izvora financiranja poslova razminiranja.
Prema prijedlogu Plana protuminskog djelovanja za 2018. godinu u Državnom proračunu, ali na posebnom kontu Ministarstva poljoprivrede, iz sredstva naknade za korištenje općekorisnih funkcija šuma (OKFŠ), planirano je 40.000.000,00 kuna za razminiranje šuma i šumskog zemljišta. No, sukladno aktualnim pokazateljima prikupljena sredstva iz navedenog izvora dostići će iznos od oko 50 mil kn za razminiranje.
Hrvatski centar za razminiranje već pokrenuo je sedam otvorenih postupaka javne nabave za razminiranje 3,3 četvorna kilometra šumskih površina za sredstva OKFŠ-a planirane vrijednosti 44,5 milijuna kuna, a tijekom sljedećeg tjedna objavit će se poziv na nadmetanje za dodatnih sedam predmeta nabave tlocrtne površine cca. 2,7 četvornih kilometara.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
351,00 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO