Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Obilježavanje Međunarodnog dana svjesnosti o opasnostima od mina i pomoći u protuminskom djelovanju u Gospiću

04.04.2016

Povodom obilježavanja 4. travnja – Međunarodnog dana svjesnosti o opasnostima od mina i pomoći u protuminskom djelovanju središnje obilježavanje ove godine upriličeno je u Gospiću u organizaciji Ureda za razminiranje Vlade RH i Hrvatskog centra za razminiranje s partnerima Ministarstvom unutarnjih poslova, Gradom Gospićem te GDHCK Gospić.

Program je započeo na Trgu Stjepana Radića gdje je prezentiran minski problem u Republici Hrvatskoj. Istovremeno je u Lovačkom domu održana edukacija o opasnostima od mina za lovce Ličko-senjske županije u organizaciji „Udruge za podršku i poticanje zajedništva Hrvatska pomaže“.

U Kulturno-informativnom centru održana je tiskovna konferencija na temu protuminskog sustava u RH te podizanju svjesnosti o opasnostima od mina na kojoj su sudjelovali Milan Kolić, župan Ličko-senjske županije, Petar Krmpotić, gradonačelnik Grada Gospića, Hrvoje Debač, v.d. ravnatelja Ureda za razminiranje Vlade RH, Dražen Jakopec, ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje, Marija Breber, upraviteljica Zaklade „Hrvatska bez mina“, Đurđa Adlešič, predsjednica Udruge za podršku i poticanje zajedništva „Hrvatska pomaže“, Ivo Jakić, Služba prevencije Ravnateljstva policije i Žarko Plevnik, autor knjige „Crveni fićo“, knjige koja je također promovirana u KIC-u čiji je prihod od prodaje namijenjen razminiranju minski sumnjivih područja u Republici Hrvatskoj.

Na gospićkom glavnom trgu za najmlađe posjetitelje odigrana je dječja edukativna predstava "Bembo i prijatelji" te utakmice sjedeće odbojke u organizaciji Invalidskog odbojkaškog kluba Zagreb na kojima su zaigrali i župan Kolić, gradonačelnik Krmpotić te ravnatelj Jakopec.
Na svojim štandovima protuminsko djelovanje iz svog djelokruga, prikazao je HCR, Crveni križ te Policijska uprava.
Također su izloženi likovni radovi djece na temu opasnosti od mina iz osnovnih škola „Remete“ i „Vladimir Nazor“ iz Zagreba, kao i Osnovne škole „dr. Jure Turić“ Gospić.

U ime organizatora zahvaljujemo svima koji su doprinijeli obilježavanju jučerašnjeg dana te koji svakodnevno doprinose podizanju svjesnosti opasnostima od mina.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
351,00 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO