Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Delegacija HCR-a u Ukrajini

11.12.2017

Na poziv Ukrajinskog Ministarstva za privremeno okupirana područja, a uz financijsku pomoć Švicarske konfederacije od 6. do 9. prosinca 2017. godine, delegacija HCR-a u satavu Tomislav Ban, v.d. pomoćnik ravnatelja i Ante Brkljačić, načelnik te Sanja Vakula predstavnica HCR-CTRO-a, posjetila je Ukrajinu.
Cilj posjete je prenošenje hrvatskih iskustava u protuminskom djelovanju i moguća prilagodba i primjena stečenih znanja i iskustava u Ukrajini.
U trodnevnom radnom posjetu delegacija je nazočila radionici koju je vodio zamjenik ministra George Tuka uz sudjelovanje veleposlanika RH Tomislava Vidoševića sa suradnicima, a na kojoj su sudjelovali svi relevantni predstavnici zainteresirani za izgradnju i uspostavu sustava protuminskog djelovanja u Ukrajini. Na radionici su predstavnici HCR-a održali prezentacije s temama: „Protuminsko djelovanje u RH“, „ Zakonski okvir za uspostavu sustava protuminskog djelovanja“ te „Procesi u sustavu protuminskog djelovanja“.
Posjet Verkhovni Radi, ukrajinskom parlamentu, također je upriličen, a ondje jedelegaciju predvođenu veleposlanikom Vidoševićem primila prva zamjenica predsjednika parlamenta Iryna Herashchenko s predstavnicima parlamentarnog odbora zaduženim za izradu nacrta Zakona o protuminskom djelovanju. U okviru navedenog posjeta održana je prezentacija modela uspostave sustava protuminskog djelovanja u Republici Hrvatskoj.
Konačno, delegacija je posjetila centar za obuku Državne službe za izvanredne situacija u Merefi.
Rezultat posjeta HCR-ovih predstavnika Ukrajini jest zaključak kako iskustvo stečenu o razvoju sustava protuminskog djelovanja u RH može biti od velike pomoći Ukrajini u izgradnji sustava protuminskog djelovanja te da će se na tom planu suradnja nastaviti.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO