Hrvatski centar za razminiranje

RSS

HCR na javnoj promociji kampanje „Manje oružja - manje tragedija”

18.12.2017

Dana 18.12.2017.g. provedena je preventivna kampanja „Manje oružja - manje tragedija”, u Domu kulture u Markušici, općina Markušica, u Vukovarsko - srijemskoj županiji.
Podsjetimo, Ministarstvo unutarnjih poslova započelo je 2007. godine, kroz Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) u Republici Hrvatskoj, s preventivnom kampanjom prikupljanja ilegalnog oružja pod nazivom „Manje oružja, manje tragedija”.
Kampanja je neposredno vezana za odredbe Zakona o oružju, koji predviđa vremenski neograničenu, dobrovoljnu predaju zabranjenog i dozvoljenog oružja, bez ikakvih sankcija te uz potpunu diskreciju.
Nekoliko je ciljeva kampanje:
- doprijeti do svih dobnih skupina koje nedozvoljeno posjeduju oružje
- doprijeti do ljudi koji namjeravaju ilegalno nabaviti oružje
- podići razinu društvene svijesti o pitanjima sigurnosti u odnosu na vatreno oružje i eksplozivna sredstva
- podići razinu sigurnosti i zaštite u društvu
- smanjiti učestalost oružanog nasilja u društvu
Današnji promociju je organizirao MUP, Služba prevencije i policijskih službenika PU Vukovarsko - srijemske u suradnji s predstavnicima HCK GD Vinkovci, Gorskom službom spašavanja VSŽ i Općinom Markušica.
U sklopu kampanje organizirana je i tribina na temu „Opasnosti od zaostalog oružja i eksplozivnih sredstava u nezakonitom posjedu građana”. Tribini su nazočili i na njoj govorili predstojnik podružnice Istok HCR-a, Dubravko Krušarovski, predstavnica HCK GD Vinkovci Tena Galić, predstavnik PU VSŽ Odjela PEZ Josip Colarić, predstavnica Zavoda za javno zdravstvo VSŽ Matea Maurer te predstavnik Zajedničkog vijeća srpskih općina VSŽ, Srđan Jeremić. Moderator i voditelj kroz tribinu bila je Marina Bukal, policijska službenica za nadzor i planiranje - za prevenciju.
Programu su nazočili i predstavnici, službe 112 VSŽ te općine Markušica i dožupan Vukovarsko - srijemske županija, Đorđe Ćurčić.
U Domu kulture je postavljeno nekoliko edukativnih postava, kao i kreativni kutak za djecu, cca 30 djece 2. i 3. razreda škole te oko 30 djece 6. razreda škole u Markušici.
Kampanji se pridružio i Hrvatski centar za razminiranje, Podružnica Istok, čiji su predstavnici uredili mali slikovno - edukativni postav, s kartama miniranosti, panoima s prikazom PP i PO mina, te cijelim nizom edukativno - informacijskih letaka i postera.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO