Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Uvodna konferencija projekta „Razminiranje i društveno-gospodarske integracija“

09.10.2018

U sjedištu HCR-a održana je Uvodna konferencija projekta pod nazivom „Razminiranje i društveno-gospodarska integracija“ koji se sastoji od razminiranja zaštićenog šumskog zemljišta, te društveno-gospodarske integracije žrtava mina, a financiran je darovnicom Švicarske Konfederacije u iznosu od cca 23 milijuna kuna, od čega 18,9 milijuna kuna za razminiranje.
Uvaženim gostima obratio se ravnatelj HCR-a Zdravko Modrušan, Hrvoje Debač, ovl. za obavljanje poslova ravnatelja Ureda za razminiranje, Velimir Žunac, državni tajnik Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, Ivo Žinić, župan Sisačko – moslavačke županije, NJ.E. Emilija Georgieva, veleposlanica Švicarske Konfederacije u Republici Hrvatskoj te Damir Trut, pomoćnik ministra, izaslanik ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića. Osim navedenih govornika, Uvodnu konferenciju svojom su nazočnošću uveličali Đurđa Adlešič, predsjednica UV HCR-a, dožupani Sisačko - moslavačke županije Roman Rosavec i Ivan Celjak, predsjednica Gradskog vijeća Grada Siska Ivana Krčelić, Luka Pešut, načelnik PU Sisačko -moslavačke, predstavnici tvrtki za razminiranje te predstavnici medija.
Nakon pozdravnih govora, održana je i prezentacija projekta.
Doprinos Švicarske važan je element bilateralnih odnosa između Švicarske i Hrvatske. Švicarsko-hrvatski program suradnje poboljšat će mnoge aspekte bilateralnih odnosa, kao što su promicanje švicarske solidarnosti, uspostavljanje švicarsko-hrvatskih institucionalnih partnerstava, promicanje švicarske prisutnosti i vidljivosti te pozitivnog korištenja švicarskim znanjima i iskustvima.
Za Republiku Hrvatsku Švicarska je osigurala sredstva u iznosu od 45 milijuna CHF u svrhu smanjenja ekonomskih i socijalnih nejednakosti unutar proširene Europske unije.
Švicarsko–hrvatski program suradnje poduprijet će aktivnosti koji na izravan način omogućavaju boljitak građana Republike Hrvatske, i to kroz niz projekata, između kojih je i projekt Razminiranje i društveno-gospodarska integracija za koji je danas održana Uvodna konferencija.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
351,00 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO