Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Doprinos EU protuminskom djelovanju

22.10.2018

Europska služba za vanjsko djelovanje (EEAS) izdala je brošuru naziva „Potpora Europske unije protuminskom djelovanju u svijetu“. U uvodnoj je riječi Federica Mogherini, Visoka predstavnica Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku, Potpredsjednica Europske komisije zaključno istaknula kako mnogi ljudi, širom svijeta, ovise o predanosti, u okviru protuminskog djelovanja, kako bi okrenuli stranicu od rata i započeli život bez stalnog straha.
U brošuri su nabrojane aktivnosti podrške EU na polju protuminskog djelovanja u razdoblju od 2012. – 2016. godine – razminiranje, edukacija, pomoć minskim žrtvama, izgradnja kapaciteta, istraživanje i razvoj, uništavanje zaliha.
Podaci o podršci Unije govore kako je u navedenom razdoblju Europska Unija za razminiranje Republici Hrvatskoj dodijelila preko 84 milijuna EURA, kroz Hrvatski centar za razminiranje (CROMAC), kao partnera. Posebno, za navedeno razdoblja istaknut je doprinos Europskog fonda za ruralni razvoj, odnosno nešto više od 50 milijuna EURA bespovratne potpore namijenjene razminiranju poljoprivrednog zemljišta.
Financijski doprinos EU za aktivnosti protuminskog djelovanja dodijeljen je za 34 zemlje svijeta u ukupnom iznosu 298.270.030 EURA, kroz 11 instrumenata (posebno za članice, posebno za treće zemlje).
Od navedenog iznosa Republici Hrvatskoj, u navedenom je vremenskom razdoblju dodijeljeno 84.488.176 EURA, kroz 4 instrumenta, što predstavlja najveći doprinos pojedinoj od 34 zemlje korisnice.

Zaključno ističemo kako, od 1998. godine ukupan doprinos EU protuminskom djelovanju u Republici Hrvatskoj iznosi nešto više od 144 milijuna EURA.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
351,00 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO